26/07/2013

"Οι ζωές των άλλων" στο 7ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας! (26-28/7)

Το project "Οι ζωές των άλλων" παρουσιάζει στο 7ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας μια επιλογή έργων βίντεο (προβολές την Κυριακή 28/7, ώρα 21.00) και μια in situ εικαστική εγκατάσταση με τίτλο Steps, ένα συμμετοχικό έργο σε ιδέα και συντονισμό της Μάρθας Ζούπα που θα είναι προσβάσιμο και τις 3 ημέρες του φεστιβάλ (26-28/7).

Εικαστική εγκατάσταση Steps 

Η εικαστικός Μάρθα Ζούπα σχεδίασε και συντονίζει για το project "Οι ζωές των άλλων" μια in situ εικαστική εγκατάσταση, η οποία θα εξελίσσεται συμμετοχικά και τις 3 ημέρες του φεστιβάλ και στην οποία καλούμε όλους να συμμετέχουν! Μια σκηνή (και συγκεκριμένα μια σκηνή που είχε χρησιμοποιηθεί μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας ως προσωρινό σπίτι/καταφύγιο, ευγενική παραχώρηση της Νομαρχίας Μεσσηνίας) θα στηθεί στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, δίπλα στην πίστα του πατινάζ. Στο εσωτερικό της σκηνής, που συμβολίζει την έκτακτη ανάγκη, το καταφύγιο και την ασφάλεια, θα εκτεθούν σημειώσεις/κείμενα μεταναστών στη μητρική τους γλώσσα και στα αγγλικά, σκέψεις γύρω από την έννοια του βήματος (step). Τι είναι το βήμα για έναν άνθρωπο; για τον κάθε άνθρωπο που αναγκάστηκε ενδεχομένως να αφήσει το σπίτι του ή για τον κάθε άνθρωπο που σκέφτεται να μετοικήσει κάπου αλλού; τι είναι όμως και το βήμα γενικά, ως σύμβολο; Με ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής, κάποιες σκέψεις/κείμενα έχουν συγκεντρωθεί ήδη. Οι παρευρισκόμενοι στο φεστιβάλ θα προσκληθούν επίσης να διατυπώσουν in situ τις δικές τους σκέψεις και να συμμετέχουν στο "ράψιμο" των κειμένων πάνω στη σκηνή για τη δημιουργία ενός ιδιότυπου "patchwork" ανθρωπίνων σκέψεων.


Προβολές

Ένα μικρό αφιέρωμα στο animation -ως μια κοινή παγκόσμια γλώσσα έκφρασης μέσω της κινούμενης εικόνας- και 2 επιπλέον έργα βίντεο στο πλαίσιο του project "Οι ζωές των άλλων" θα παρουσιάσει το Festival Μηδέν στο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας (26-28/7), στο Πάρκο Σιδηροδρόμων (Κυριακή 28 Ιουλίου στις 21.00)

Αμέσως μετά, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα παρουσιάσει διακεκριμένες ταινίες από το φετινό AISFF Διεθνές Festival Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo, το οποίο ταξιδεύει για πρώτη φορά στην πόλη της Καλαμάτας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του project "Οι ζωές των άλλων" θα παρουσιαστούν:

1. "Ο μικρός πρίγκηπας" του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, σε μια stop-motion animation εκδοχή από τους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας! Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο ενός σχεδίου δράσης με τίτλο "Τεχνικές κινούμενης εικόνας" που υλοποιήθηκε φέτος στο ΣΔΕ Καλαμάτας και είναι το συνεργατικό αποτέλεσμα μιας πολύμηνης προσπάθειας των εκπαιδευομένων του σχολείου, με δική τους διασκευή-σενάριο, τρισδιάστατα σκηνικά-κατασκευές και κούκλες από πλαστελίνη. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα ιδιαίτερο σχολείο για ενήλικες, που έχει σα στόχο να αναπληρώσει τη γυμνασιακή εκπαίδευση μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέλο συνεργατικής μάθησης, υλοποιώντας σχέδια δράσης (project) και υιοθετώντας εναλλακτικές μεθόδους μάθησης διαθεματικού χαρακτήρα. Για το συγκεκριμένο project συνεργάστηκαν εκπαιδευόμενοι του Α και Β κύκλου, όλων των ηλικιών, ανάμεσα τους και μαθητές από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων: Αισθητικής και Πολιτισμικής Αγωγής, Γλωσσικού και Κοινωνικού γραμματισμού.
Διάρκεια: 10 λεπτά

2. "I thin(g)k, you thin(g)k" είναι ο τίτλος του βίντεο που προέκυψε από μια μικρή δράση που έγινε στο πλαίσιο του project "Οι ζωές των άλλων". Η δράση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ που διοργάνωσε πρόσφατα στο Πάρκο Σιδηροδρόμων το Καλλιτεχνικό Στέκι. Μια γωνιά φωτογράφησης, 100 περίπου άτομα και μερικά αντικείμενα - σύμβολα που μας βάζουν να σκεφτούμε τι θεωρούμε πιο σημαντικό στη ζωή αποκαλύπτουν κοινούς τόπους και κοινές ανάγκες ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών και εθνικοτήτων, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουμε αυτά που μας ενώνουν! Ένα ομαδικό project, με φωτογραφίες του Παναγιώτη Τέντε και επεξεργασία-μετατροπή σε βίντεο από τον Λουκά Μπουσούνη.
Διάρκεια: 5 λεπτά