11/10/2013

Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες (11 - 12 Οκτωβρίου, Καλαμάτα)


Διημερίδα με θέμα «Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες» διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Φάρις και τις σχολικές συμβούλους Φιλολόγων Δήμητρα Σταθοπούλου και Βασιλική Σακκά. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Παρασκευή 7.30 μ.μ. αίθουσα ΔΗΠΕΘΕΚ
- Γεώργιος Κόκκινος, καθηγητής της Ιστορίας και της Διδακτικής της Ιστορίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Το τραύμα του ολοκαυτώματος και η ευρωπαϊκή ταυτότητα»
- Οντέτ Βαρών - Βασάρ, ιστορικός στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: «Εξόντωση και διάσωση: Σκέψεις με αφορμή την ταινία του Β. Λουλέ»
- Βασιλική Σακκά, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Μεσσηνίας: «Εμείς και οι “άλλοι”: Η εμπειρία του ανεπαίσθητου εκφασισμού μιας κοινωνίας»
- Βασίλης Λουλές, σκηνοθέτης: «Ξανακερδίζοντας το παιδικό βλέμμα»
Σάββατο 7.30 μ.μ. αίθουσα ΔΗΠΕΘΕΚ
Θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη. Το θέμα αφορά πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο Παράδεισός τους. Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα στην αγκαλιά των ξένων, ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος.
Η διημερίδα «Ολοκαύτωμα και τραυματικές εμπειρίες» αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ιστορία, με γενικό τίτλο «H Ιστορία ως δραστική δύναμη στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire