15/10/2013

“Τα Νυχτολούλουδα” του Νίκου Γραμματικού στην Καλαμάτα για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού


Η 15η Οκτωβρίου, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού».
Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά μετά τη λήξη του Α” Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.
Η 15η Οκτωβρίου είναι ημέρα αναφοράς στο Λευκό Μπαστούνι, το οποίο είναι το στήριγμα, ο οδηγός, ο ανιχνευτής και ο συνοδοιπόρος του τυφλού αλλά και του ατόμου με προβλήματα όρασης.
Με δεξιότητα και με σωστούς χειρισμούς ,ακόμη και με απλές κινήσεις ανίχνευσης από τα άτομα που το χρησιμοποιούν το λευκό μπαστούνι αυτονομεί και ανεξαρτητοποιεί  σε μεγάλο βαθμό τα άτομα αυτά που σε όλη τους τη ζωή χρειάζονται στηρίγματα. Η Πολιτεία και η Κοινωνία οφείλουν σεβασμό στο Λευκό Μπαστούνι.
Την ημέρα αυτή κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με στόχο τη διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του Λευκού Μπαστουνιού και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.
Στην πόλη μας, τα πλαίσια προβολών ντοκιμαντέρ αφιερωμένα σε Παγκόσμιες Ημέρες που διοργανώνει το Καλλιτεχνικό Στέκι με τη στήριξη του δήμου Καλαμάτας, θα προβληθεί αύριο Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα: 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το ντοκιμαντέρ “Τα Νυχτολούλουδα” του Νίκου Γραμματικού για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού.
Στην εκδήλωση αυτή θα παρευρεθούν ο σκηνοθέτης και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Τυφλών για συζήτηση.

Ένα 12xρονο αγόρι και οι φίλοι του είναι οι πρωταγωνιστές της ταινίας “Tα Νυχτολούλουδα”. Tα παιδιά, τυφλά από τη γέννησή τους, παρασέρνουν τους θεατές σε ένα δικό τους κόσμο, όπου όλες οι αισθήσεις τους κατ” ανάγκη οξύνονται. Στη διαδρομή δείxνουν πώς συλλαμβάνουν και εκτιμούν τις λεπτομέρειες ενός εξωτικού κόσμου που δεν είδαν ποτέ, τον τρόπο με τον οποίο ξεπερνούν τα εμπόδια που τους παρουσιάζονται και πώς τελικά με τις αισθήσεις τους σε διαρκή επαγρύπνηση γνωρίζουν τις πλευρές αυτού του κόσμου.
Ο σκηνοθέτης Νίκος Γραμματικός λέει χαρακτηριστικά: «Τα «Νυχτολούλουδα» είναι η πιο κοπιαστική ταινία μου, μια εμπειρία ζωής που δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ, δεν είναι ντοκιμαντέρ με την κλασική έννοια του είδους, αλλά ένα φιξιόν φιλμ με ήρωα τον 14χρονο Μανώλη. Η ιδιαίτερη, άκρως ενδιαφέρουσα και άγνωστη σ” εμάς εκπαίδευση των παιδιών με προβλήματα όρασης, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθειά τους να ενταχθούν σε μια κοινωνία, για την οποία μαθαίνουν ότι στηρίζεται, κυρίως, στην αίσθηση της όρασης. Η σιωπή της εικόνας είναι ο κόσμος των τυφλών. Δεν θεωρώ ανάπηρα τα παιδιά που δεν βλέπουν, είναι άτομα που δίνουν ένα σκληρό αγώνα για να ενταχθούν ισότιμα σε μια κοινωνία που στηρίζεται στην όραση. Ο κόσμος δίχως εικόνες, είναι εντελώς διαφορετικός από τον δικό μας. «Τι είναι εικόνα;» με ρώτησε ένα από τα παιδιά της ταινίας και πιάνοντάς με εξ” απίνης δεν ήξερα τι να του απαντήσω», θυμάται ο Νίκος Γραμματικός. Και συμπληρώνει: «Η λέξη μυστήριο προέρχεται από το ομηρικό μύω που θα πει κλείνω τα μάτια. Ίσως να μην ήταν καθόλου τυχαίο που στην αρχαιότητα τυφλοί σαν τον Κάλχα ή τον Τειρεσία μάντευαν τα μελλούμενα»…
*1ο βραβείο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νικης 1998, καλύτερο ντοκιμαντέρ στο 40ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1999
«Όταν με συνοδεύεις και μου κάνεις παρέα, βλέπω. Όταν με αντιμετωπίζεις απλά και με σεβασμό, βλέπω. Όταν μου περιγράφεις τι γίνεται γύρω μου, βλέπω. Όταν με κάνεις συνταξιδιώτη στη φαντασία σου…βλέπω…με τα δικά σου μάτια!»
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ένα όμορφο κείμενο που αγγίζει με ρεαλισμό αλλά και ευαισθησία τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης αλλά και τους συνανθρώπους τους:www.teacblind2010.blogspot.gr

Πηγή: http://kalamatain.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire