17/10/2013

Ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού

Αθήνα, πόλη εξαθλιωμένων και άστεγων

Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, ο δήμος Αθηναίων δημοσιοποίησε έρευνα για τους άστεγους και σιτιζόμενους στο ΚΥΑΔΑ. Σ’ αυτή τη μελέτη, επί της ουσίας ο δήμος παραδέχεται ότι δεν κάνει αρκετά, καθώς οι εξαθλιωμένοι και οι άστεγοι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μόνοι τους απευθύνονται στο δήμο, ενώ την ίδια στιγμή η κοινωνική καταστροφή από τα μνημόνια συνεχίζεται.   

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τη στιγμή που ο αριθμός των φτωχών και των αστέγων αυξάνεται διαρκώς, ο προϋπολογισμός του ΚΥΑΔΑ για το 2014 παραμένει σταθερός κάτω από τα 4 εκ ευρώ, ενώ ο απολογισμός του 2012 έδειξε πραγματικές δαπάνες κοντά στα 2 εκ. ευρώ. Άλλωστε, στη δημοσιευμένη μελέτη, ομολογείται ότι αυτή έγινε «για να κερδίζει την εμπιστοσύνη των χορηγών». Ταυτόχρονα, τα δημοτικά ιατρεία είναι πρακτικά εγκαταλελειμμένα, καθώς τα έξοδα για υγειονομικό υλικό το 2012 ήταν μόλις 4.000 ευρώ (!!!), ενώ μόνο ύστερα από δικές μας πιέσεις μπήκαν στο σύστημα συνταγογράφησης.   

Για την Ανοιχτή Πόλη η κοινωνική αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της φτώχειας είναι απόλυτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει ή στηρίξει και συμμετάσχει σε λαϊκές δομές αλληλεγγύης σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, οι οποίες βοηθούν χιλιάδες ανθρώπους. Επίσης, έχει πρωταγωνιστήσει στην ίδρυση του Πολυχώρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, καθώς και του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου Αθήνας, το οποίο βοηθά περίπου 700 άτομα το μήνα. Εμείς λοιπόν ρωτάμε: είναι δυνατόν μια δημοτική παράταξη με μηδαμινούς πόρους να έχει φέρει αποτελέσματα συγκρίσιμα με αυτά του δήμου;     

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της πολιτικής του δήμου στο θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια πολιτική επικοινωνιακού τύπου, η οποία στηρίζεται περισσότερο σε πλούσιους χορηγούς ή σε απλούς εθελοντές, παρά σε δημοτικές δομές και πόρους. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή στο δήμο της Αθήνας, που όχι μόνο θα βάλει μπροστά την προστασία των δημοτών από την εξαθλίωση, αλλά και θα πολεμά ταυτόχρονα τη μνημονιακή πολιτική που τη δημιούργησε. 

via http://left.gr/

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire